Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΚΕΡΑΥΝΟΣ....ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ

    Το μετεωρολογικό-φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο έχουμε ηλεκτρική εκκένωση στην ατμόσφαιρα και συνοδεύεται συνήθως από ένα τεράστιο και εντυπωσιακό ηλεκτρικό σπινθήρα ονομάζεται κεραυνός.
ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ
    Ένα σύννεφο ηλεκτρίζεται εξαιτίας των ρευμάτων μεταφοράς που δημιουργούνται μέσα σε αυτό λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.Κατά τη μετακίνηση μαζών αέρα πραγματοποιείται τριβή μεταξύ σταγονιδίων νερού.Έχουμε δηλαδή ηλέκτριση με τριβή.
    Όταν ένα φορτισμένο σύννεφο πλησιάσει στο έδαφος τότε το έδαφος ηλεκτρίζεται με επαγωγή(όπως ένα φορτισμένο μπαλόνι ηλεκτρίζει με επαγωγή τον τοίχο όταν το πλησιάσουμε κοντά του).Αν στο έδαφος υπάρχουν ψηλά κτίρια ή δέντρα τότε μεταξύ του φορτισμένου σύννεφου και αυτών δημιουργείται ένας ισχυρός ηλεκτρικός σπινθήρας που τον ονομάζουμε κεραυνό.
Επίσης κεραυνό έχουμε και μεταξύ δυο ηλεκτρισμένων σύννεφων όταν αυτά βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους.
    Όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή(συνήθως όταν φυσάει πολύ) τότε προβάλει μεγάλη αντίσταση στη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου, δηλαδή συμπεριφέρεται σαν μονωτής.
   Όταν η υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα τα φορτία μπορούν να μετακινούνται πολύ πιο εύκολα και τότε η ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται σαν αγωγός.
Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!!!
   Το άστρο μας ο Ήλιος έχει θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 6.000Κ.Οι θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσει ένας κεραυνός είναι μέχρι και 30.000Κ!
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ;;;
   Με τόσο μεγάλες θερμοκρασίες είναι λογικό η ισχύς(ενέργεια/χρόνο) ενός κεραυνού να είναι πολύ μεγάλη!Πράγματι ένας κεραυνός απελευθερώνει ενέργεια της τάξεως των 10 δις Joule σε χρόνο λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου!Είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια των κεραυνών για δική μας χρήση.Ίσως αν κάποιος έβρισκε ένα τέτοιο μηχανισμό να γινόταν πλούσιος αφού υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να φτιαχτεί ένας αρκετά αποδοτικός τέτοιος μηχανισμός.Μερικές απ'αυτές είναι:

-Θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε μέρος που οι κεραυνοί να είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.Αλλά και πάλι θα πρέπει αυτός ο μηχανισμός να είναι εξαιρετικά μεγάλος έτσι ώστε να πέφτουν πάνω του αρκετοί κεραυνοί.Όσο μεγαλύτερος τόσο μεγαλύτερο το κόστος κατασκευής και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να περάσουν χρόνια χωρίς να χτυπήσει κεραυνός η να χτυπήσουν λίγοι.

-Ο κεραυνός δίνει χιλιάδες ή και εκατομμύρια Volts σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και μετά εξαφανίζεται.Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργεια εναποτίθεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά στο μηχανισμό.

-Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας(περίπου 75%) χάνεται για τη θέρμανση του αέρα προκαλώντας την εντυπωσιακή λάμψη.Το διαθέσιμο ποσό ενέργειας που φτάνει στο έδαφος είναι το απαιτούμενο ποσό που χρειάζεται ώστε να μεταφερθούν τα ηλεκτρόνια.Το ποσό που πιθανότατα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε να ήταν γύρω στα 10-20 εκατομμύρια Joules.Ποσό μικρότερο και απ'την ημερήσια κατανάλωση ενός σπιτιού.

Οι επιστήμονες πάντως το έχουν προσπαθήσει. Ένας τρόπος είναι να συνδέσουμε ένα μετασχηματιστή σε ένα αλεξικέραυνο. Όταν πέφτει ο κεραυνός, παράγεται ισχυρό ρεύμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσπαση του θαλασσινού νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο, που μπορούν στη συνέχεια να αποθηκευθούν ως καύσιμα. Το ζητούμενο όμως είναι να κατασκευαστεί ένας ηλεκτρικός εξοπλισμός που δεν θα υπόκειται σε βλάβες από τις πτώσεις κεραυνών


RIDE THE LIGHTNING!!!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου